woensdag 31 maart 2010

Rodelinzen Kroketten

(Foto: Mam, wat eten we vandaag?)
Zoals beloofd heb ik hier een recept wat ideaal is om te maken wanneer je eens wat anders wilt dan die eeuwige vleesvervangers. Natuurlijk kunnen de vleeseters dit ook heerlijk eten op een vlees-vrije dag. Ik vond hier het recept een aantal dagen geleden. Deze heeft het ook weer van een andere website. Je kunt het heerlijk eten bij patat of gebakken aardappeltjes en wat groente. Maar het kan makkelijk bij heel wat anders. Een simpel, maar veelzijdige vleesvervanger.

Nodig? (voor ongeveer 8 kleine kroketten)
- 1x kop rode linzen
- 1x bouillon blokje (vegetarisch)
- 2x laurierblad
- Citroensap
- 1 eetlepel broodkruim/paneermeel (voor het mengels)
- Paneermeel (voor het korstje)
- 2 eetlepels kikkererwten meel
- Knoflookpasta (2 teentjes of gewoon op gevoel)
- Olie

Wat moet je doen?
- Spoel de linzen goed af (er komt troebel van af) en er kunnen steentjes en stokjes in zitten, dus kijk het goed na!
- Breng de linzen met twee koppen water in een pan aan de kook
- Voeg de laurierblaadjes, citroensap & het bouillon blokje toe.
- Kook alles circa 20 minuten gaar. Het wordt een grote oranje/bruine brei (Je kunt eventueel nog wat extra water toevoegen tijdens het koken, want het kan snel te droog worden).
- Giet de linzen af en vergeet de laurierblaadjes er niet uit te halen. Laat de massa afkoelen.
- Meng de knoflook, kikkererwtenmeel en broodkruimels/paneermeel.
- Voeg de linzen daarbij aan toe en meng het heel goed door zodat het een nog dikkere massa wordt.
- Je merkt dat het nu heel dik is. Maak hiervan kleine kroketten en rol ze door de broodkruim/paneermeel.
Het kan zo zijn dat het soms nog iets te kleverig is om een vorm aan te krijgen. Tip is om het even door de meel te halen en te kneden zodat het dikker wordt, en dan pas paneren.
- Laat de kroketten ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
- Verhit een flinke laag olie (zonnebloemolie werkt uitstekend) in een pan en frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn.

Even een opmerking bij de kikkererwtenmeel. Deze kun je kopen bij de toko of Oosterse supermarkt. Je kunt de kroketten heel snel een eigen draai geven. Toevallig had ik gister geen citroensap en kikkererwtenmeel in huis. Dus heb ik de kikkererwtenmeel vervangen voor gewoon tarwemeel en de citroensap weggelaten. Het werkte prima en de smaak was heerlijk. Helaas heb ik het nog niet geprobeerd met kikkererwtenmeel, maar er zal niet zoveel smaak verschil aan zitten.Als je wilt kun je er allerlei lekkere sausjes bij eten. Een recept wat ideaal bij de linzenkroketten past is mangochutney! Voor vragen en ervaring kun je mij hier een comment sturen. Gewoon een berichtje mag natuurlijk ook.


2 opmerkingen: